Blog





7 leuke weetjes die u misschien nog niet wist !!!

Geschreven op 07-03-2018 19:25 door Edwin Jakelic

Kroatië is een reizigersparadijs met zijn oude, rode daken, lange stukken zonovergoten stranden en azuurblauwe meren verspreid over groene bossen. Hieronder zijn 7 weetjes van Kroatië die u misschien nog niet wist.


 



  1. Geboorteplaats van Nikola Tesla


Nikola Tesla werd in 1856 geboren in Kroatië en verhuisde later naar New York. Het was in de VS dat hij  ontdekkingen deed op het gebied van elektriciteit. Nikola Tesla is bij het grote publiek vooral bekend als de uitvinder van wisselstroom. De bekende elektrische auto, Tesla, is naar hem vernoemd.


radio, croatia, nikola tesla



  1. Bekroonde truffels


Kroatië verwierf in 1999 een tweede Guinness Wereldrecord, toen Giancarlo Zigante en zijn hond Diana een truffel ontdekten in het bos van Istrië met een gewicht van 1,31 kg. De delicatesse staat namelijk centraal in de lokale keuken, net als de bekendste producenten van Europa, Italië, Spanje en Frankrijk.




  1. Op het witte scherm


In Dubrovnik zijn opnames gemaakt voor de bekende film: Game of Thrones. Wat minder bekend is, is dat de middeleeuwse stad in de loop der jaren de achtergrond heeft geboden voor verschillende blockbusters – van Ring of Spies in 1964 tot de Star Wars-release 2017, The Last Jedi.



  1. De grote muur van Kroatië


De 14e-eeuwse Muren van Ston staan ​​op de tweede plaats na de Chinese Muur als ’s werelds langst bestaande verdedigingsmuur. Nu kunnen bezoekers, de muren probleemloos passeren om enkele van ’s werelds beste oesters in de stad Ston te proeven.


ston, muren, kroatie



  1. De vulpen


De eenvoudige pen is in feite een Kroatische innovatie. In 1900 verhuisde de in Slowakije geboren Slavoljub Penkala naar de hoofdstad van Kroatië, Zagreb. Hier maakte hij zes jaar later ’s werelds eerste mechanische potlood en een paar jaar later de vulpen.



  1. De stropdas


In Kroatië is de stropdas uitgevonden. In de jaren 1600 werden de rode stropdassen gedragen door het leger van het land, een mode-accessoire in heel Europa. In Kroatië was het gebruikelijk dat een vrouw die afscheid moest nemen van haar geliefde, hem haar sjaal meegaf toen hij vertrok voor oorlog. De huurling strikte deze sjaal om zijn nek en vele anderen volgden. Elke 18 oktober vieren de Kroaten hun bijdrage aan de internationale stijl met Cravat Day.



  1. Het kleinste stadje ter wereld


Het Guinness Book of World Records noemt Hum, in Noordwest-Kroatië, ’s werelds kleinste stadje. Het heeft alle voorzieningen die u zou verwachten – museum, restaurant, kerk, postkantoor, centrale plein – maar slechts 21 inwoners.Hum, Croatia


 





Get in touch


Heb je een vraag, of opmerking ergens over? Laat dan je naam, e-mailadres en/of telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ons ook volgen op de onderstaande sociale media. Tot ziens bij 24Tripper!