Split

Split, Kroatië: stad, strand en altijd prachtig weer!

Geschreven op 08-08-2017 17:25 door Ivo

Split is de op één na grootste stad van Kroatië en de belangrijkste stad van Dalmatië, de meest zuidelijke regio van Kroatië. De stad zelf is niet heel erg groot en is te vergelijken met een stad als Breda, hoewel de omgeving van Split wel bijna het dubbele aantal inwoners telt. Split is een stad met veel verschillende kenmerken. Scheepsbouw en industrie waren ooit één van de belangrijkste inkomsten, nu is dat toerisme.


Geniet van Vakantie Split, Kroatië: stad, strand en prachtig weer!


Split heeft een bijzondere geschiedenis. De Romeinse tijd heeft een stempel weten te drukken op Split. Waar nu het centrum van Split is, bouwde keizer Diocletianus tijdens de Romeinse tijd zijn paleis. Split lag namelijk dicht naast Solana (huidige Solin), de hoofdstad van de Romeinse Provincie Dalmatia. Door de tijden heen is Split onderdeel geweest van verschillende machten wat een bijzondere invloed heeft gehad op de stad.


Geniet van Vakantie Split, Kroatië: stad, strand en prachtig weer!


Hoe bereik je Split?


Momenteel is Split helemaal hot en is hard op weg de belangrijkste toeristische bestemming van Kroatië te worden. Vanuit Nederland is Split gemakkelijk te bereiken per auto of vliegtuig. Met meer dan 1600 kilometer vanaf Utrecht is het al gauw anderhalve dag rijden. Gelukkig is er tegenwoordig keus genoeg aan vliegmaatschappijen die Split van april tot november aandoen. Vanuit Nederland vliegen vanuit Amsterdam Easyjet, KLM en Croatia Airlines; vanuit Rotterdam, Transavia. De luchthaven van Split ligt op nog geen 25 kilometer van het centrum van Split.


Het leuke van Split is dat de stad geschikt is voor een langere vakantie maar dat het ook ideaal is voor een leuke citytrip. Vooral het voor- en najaar zijn uitermate geschikt om je drukke leven in Nederland even te verruilen voor een paar dagen Split. Je kan ervoor kiezen ook de omgeving te ontdekken. Het kan dan een prima optie zijn om een huurauto te nemen. Boek deze alvast vanuit Nederland, om niet tegen onvoorziene kosten aan te lopen.


Kies je ervoor om geen auto te huren? Geen probleem. De gehele dag door rijden er bussen vanaf het vliegveld naar het centrum en visa versa voor maar ongeveer 5 Euro per rit. Split is geen heel grote stad, veel is aan te lopen en het openbaar vervoer is prima. Wil je zonder auto toch nog de omgeving verkennen? Dit kan zeker. Je kan ervoor kiezen om bij lokale reisbureaus een uitstapje te boeken. Kijk wel uit dan je niet te veel betaalt. Maar het is ook prima als je weet waar je naartoe wilt gaan, gewoon een lijnbus te nemen naar je bestemming. Kroatië heeft geen groot spoornetwerk maar wel een ontzettend uitgebreid netwerk van buslijnen die absoluut niet duur zijn.


Flaneren over de Riva


Riva is Kroatisch voor boulevard. De Riva van Split ligt in het oude centrum en is een aantal jaren geleden volledig gerenoveerd. Echt een aanrader om op welk moment van de dag dan ook lekker over te flaneren. Hier vind je tientallen terrassen, restaurantjes en winkeltjes. De prijzen zijn hier over het algemeen wat hoger dan in andere delen, maar door deze geweldige locatie is het toch wel aan te raden hier neer te strijken voor in ieder geval een lekker drankje. De Riva biedt een bijzonder uitzicht op het oude paleis en de haven waar tientallen cruisers en Ferries aanmeren. Je kan er ook voor kiezen om lekker uit te rusten en te genieten van dit bijzondere plekje tussen de vele bankjes onder de immense palmbomen aan het water.


Oude centrum van Split


Geniet van Vakantie Split, Kroatië: stad, strand en prachtig weer!


Ongeveer de helft van het oude centrum is gebouwd in het voormalige paleis uit de Romeinse tijd. Vanaf de Riva loop je zo het oude centrum in. Het is helemaal indrukwekkend wanneer je dit via het ondergrondse complex van het voormalig paleis doet. Het oude centrum heeft diverse mooie pleinen waar je op een terrasje kan genieten van de indrukwekkende gebouwen. De vele kleine straatjes tussen de gebouwen zijn de plekken waar je onwijs leuke winkeltjes, restaurantjes en barretjes kan vinden.


Heuvel ‘Marjan’


Behalve veel cultuur heeft Split nog meer te bieden. Een aanrader is een bezoekje aan de heuvel ‘Marjan’ op zo’n 20 minuten lopen vanaf het oude centrum. Marjan was oorspronkelijk een park en wordt nu ook veelvuldig bezocht voor excursies en recreatieve doeleinden. Verder wordt de heuvel omgeven door vele stranden, sportcomplexen, wandelpaden en een dierentuin. De heuvel staat verder garant voor hele bijzondere panorama’s over de stad.


Stad en strand


Een dagje strand mag je niet missen wanneer je Split bezoekt. Split heeft vele stranden, variërend van kiezel, zand tot plateaus. Behalve de stranden om de ‘Marjan’ heuvel, zijn er stranden aan de zuidelijke kant van Split. Het stadsstrand is zeker het bezoeken waard. Op nog geen 15 minuten lopen vanaf het oude centrum ligt strand ‘Bačvice’. Behalve voor een verfrissende duik kan je hier ook genieten van een heerlijk hapje en/of drankje in de vele strandtenten.


Shoppen


In Split kan je ook prima terecht om een dagje te shoppen. Het centrum van Split heeft maar een beperkt aanbod aan winkels. Hoewel er wel degelijk een aantal grote merken te vinden zijn, zijn steed meer winkels gericht op souvenirs; de locals shoppen ergens anders. Split heeft 3 grote winkelcentra: Joker, City Center One en Mall of Split waar je het echt uren uit kunt houden. Alleen Joker is op loopafstand van het centrum gelegen. Gelukkig bieden alle 3 de centra vanaf het centrum gratis busvervoer aan.


Tips Split:De ReisVerblijf


Get in touch


Heb je een vraag, of opmerking ergens over? Laat dan je naam, e-mailadres en/of telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ons ook volgen op de onderstaande sociale media. Tot ziens bij 24Tripper!