Blog

Stedentrip Zagreb

Geschreven op 09-11-2017 21:05 door Ivo

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en heeft zo´n 1 miljoen inwoners. Zagreb ligt in het noorden van Kroatië en dicht bij de grens met Slovenië. De stad heeft een rijke historie. Rond 1900 viel Zagreb onder Hongaars/Oostenrijks bewind. Dat je zie je nu nog steeds terug in de oude gebouwen in het centrum.Zagreb is goed aan te vliegen het hele jaar door met KLM of Croatia airlines. De luchthaven ligt zo’n 10 km van het centrum en is makkelijk te bereiken via een direct e busverbinding tussen het vliegveld en het centrum en kost zo’n 30 kuna (5,50 euro). Ook is het goed te doen met de auto te reizen vanuit Nederland. Het ligt op zo´n 14 uur rijden.


Het openbaar vervoer is in Zagreb goed geregeld. Het bestaat uit trams, bussen en treinen naar de buitenwijken. Er is ook een speciale Zagreb Card voor toeristen die geldig is op alle vormen van openbaar vervoer van ZET. Bij aanschaf van deze card krijg je er een gratis kortingsboekje bij. Qua geldigheidsduur kun je kiezen uit twee soorten tickets, voor 24 en 72 uur. Ook kun je makkelijk losse tickets kopen voor zo´n 10 kuna  (1,5 euro) bij ieder kiosk in de buurt van een bus of tramhalte.


 


Zagreb oude centrum “gornji grad”


De oude stad is een aanrader waard. Vol charme met oude steegjes en straatjes en veel kleine cafeetjes en eetzaakjes waarin het lijkt of de tijd gestopt is.  Aanraders voor een bezoek aan het oude centrum zijn :


Dolac markt


Zagreb ‘s kleurrijke groente- en fruitmarkt ligt net ten noorden van Trg Bana Jelačića. Handelaars uit heel Kroatië komen hier hun producten verkopen. Dolac bestaat al sinds de jaren 30. Het leukste is om Dolac in de vroege ochtend te bezoeken, wanneer het lekker druk is. Onder Dolac is een kelder waar je vooral vis-en vleesproducten kunt kopen.


Straat Tkalciceva ulica


Supergezellige toeristische straat vol met leuke cafes, eettentjes en boetieks. Op diezelfde plaats stroomde eens een rivier die de districten Kaptol en Gradec scheidde. Aan het einde van de 19e eeuw werd de rivier vanwege de vervuiling drooggelegd.


Heel leuk om s’ochtends een kopje koffie te drinken of s’avonds een drankje te drinken in een van de vele cafes.
Museum van Gebroken Relaties


Dit museum zou je echt moeten bezoeken wanneer je in Zagreb bent. In het museum liggen voorwerpen van “echte” mensen met een verhaaltje erbij, wat voor diegene belangrijk was in die relatie. Je voelt je verbonden aan die persoon en voelt de gevoelens van verlies en eenzaamheid. De verhaaltjes zijn niet door het museum geschreven, maar echt door de persoon in kwestie.  


 


St. Mark church


Sint Marcus kerk is de parochiekerk van het oude centrum en komt uit de 13e eeuw. De kerk heeft een gekleurd pannendak met daarin het embleem van Zagreb en het wapenschild van de provincies Dalmatië en Slavonië.  Momenteel zetelt het parlement in deze voormalige kerk.


 


 


Trg Bana Jelacic


Dit is het centrale plein in het centrum. Op het plein staat het standbeeld van Josip Jelacic. Hij was een oud bevelhebber van het Kroatische leger die in de tijd van de Oostenrijkse overheersing tegen de Hongaren vocht. Het standbeeld op het plein staat daarom gericht naar Hongarije. Aan de andere kant van het plein staat een grote klok. De klok is een gemakkelijke plaats voor mensen om met elkaar af te spreken. Vandaar dat je de hele dag tientallen mensen daaronder ziet staan wachtend op hun afspraak.


Aan de zijkanten van het plein zijn gezellige cafés met leuke terrassen. Kom hier vooral op zaterdag naartoe wanneer het gezellig druk is en waar de wat oudere Kroaten onder het genot van een kopje koffie met elkaar over politiek en voetbal praten.


 


De kathedraal van Zagreb


De kathedraal ligt op zo’n 500 meter van het grote plein. De Gotische kathedraal komt uit midden 13e eeuw en is zo’n 105 meter hoog. Daarmee ook het hoogste gebouw van Zagreb. De kathedraal is de gehele dag te bezoeken.


 


Bundek en Jarun


Wanneer het een beetje mooi weer is vergeet dan niet een bezoek te brengen aan de 2 meren in Zagreb “Bundek” en “Jarun”. De meren zijn heel makkelijk te bereiken met de tram (lijn 5 of 17) of bus op zo’n 20 minuten rijden vanaf het centrum.  Bij Bundek gaan de lokale mensen met het mooie weer barbecueën. Jarun is een meer waar de lokale mensen hun sport bedrijven. Je kan er onder meer zwemmen, roeien, fietsen, rolschaatsen. Jarun bestaat uit 2 meren en daarin zo’n 6 eilandjes waar je lekker op een mooie dag kan zitten of lopen en kan genieten van het prachtig uitzicht.


Naast de meren zijn er ook een aantal cafés , restaurants en discotheken waar het vooral op vrijdag en zaterdagavond heel druk is.


 


Later op de avond


Neem de tijd om s’avonds door de binnenstad te lopen. Neem als uitgangspunt het plein, Op zo’n 200 meter in noordelijke richting ligt Tkalciceva ulica. Dit is een smalle straat met alleen maar cafés en restaurants waar geen auto’s rijden. In deze straat komen vooral een wat jonger publiek op af, maar zeker een aanrader om te genieten van je favoriete drankje op een van de vele terrasjes. Vooral in de zomer is het leuk hier naartoe te gaan omdat de meeste cafés meer terrassen hebben en niet heel groot van binnen zijn.


Aan de andere kant van het plein liggen 2 grote straten met wat meer grotere cafés , Bogoviceva en Preradoriceva. Hier komen vooral een wat ouder publiek op af en de zaken zijn groot genoeg om ook binnen te zitten als het wat kouder is. Daar zit ook de bekendste ijszaak van Zagreb : Millenium.


 


Shopping


Zagreb heeft zo’n 19 winkelcentra’s. Dit zijn de bekendste: 


Tot slot


Neem de tijd voor een bezoek aan Zagreb. Wat mij altijd direct opvalt, is dat de stad erg schoon en veilig is.  Zagreb oogt klein, maar heeft veel mogelijkheden voor jong, oud en het hele gezin. Zeker een aanrader waard !!!!


 

Get in touch


Heb je een vraag, of opmerking ergens over? Laat dan je naam, e-mailadres en/of telefoonnummer achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ons ook volgen op de onderstaande sociale media. Tot ziens bij 24Tripper!